3.5 Επιστημονικές περιοχές αριστείας

Το Διάγραμμα 3.5.1 αποτυπώνει για την πενταετία 2016-2020, την απήχηση των δημοσιεύσεων των φορέων ανά Περιφέρεια και στα έξι επιστημονικά πεδία στα οποία καταγράφεται συστηματικός αριθμός δημοσιεύσεων, δηλαδή “Natural Sciences”, “Engineering and Technology ”, “Medical and Health Sciences” “Agricultural and Veterinary Sciences ”, “Social Sciences” και “Humanities and the Arts”. Ο σχετικός δείκτης απήχησης παρουσιάζεται ανά κύριο επιστημονικό πεδίο, αποδίδει τη μέση απήχηση που έχει το σύνολο των δημοσιεύσεων των φορέων κάθε Περιφέρειας στο συγκεκριμένο πεδίο και προκύπτει από το μέσο όρο της απήχησης που έχουν οι δημοσιεύσεις των φορέων στις επιμέρους εξειδικευμένες θεματικές περιοχές του πεδίου. 

Οι σχετικοί δείκτες απήχησης του Διαγράμματος 3.5.1 έχουν υπολογιστεί μετά από «κανονικοποίηση» προκειμένου να εξαλειφθούν κατά το δυνατόν οι διαφορές στην πρακτική αναφορών στα διάφορα επιστημονικά πεδία. Σε κάθε εξειδικευμένη θεματική περιοχή, η απήχηση των δημοσιεύσεων των φορέων κάθε Περιφέρειας συγκρίνεται με την απήχηση των δημοσιεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο στην ίδια περιοχή.

Αναλυτικότερα, στο Διάγραμμα 3.5.1 παρουσιάζονται για τα έξι κύρια επιστημονικά πεδία, ο αριθμός των δημοσιεύσεων που εντάσσεται στο κάθε επιστημονικό πεδίο, ο αριθμός των αναφορών που έλαβαν οι δημοσιεύσεις αυτές καθώς και ο σχετικός δείκτης απήχησής τους.

Στο επιστημονικό πεδίο “Natural Sciences” καταγράφεται συστηματικός αριθμός δημοσιεύσεων σε όλες τις Περιφέρειες. Τη μεγαλύτερη απήχηση παρουσιάζουν οι δημοσιεύσεις των φορέων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (σχετικός δείκτης απήχησης: 1,72). Εδώ χρειάζεται να αναφερθεί ότι οι φορείς που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ευρετηριάζονται με τον μικρότερο αριθμό δημοσιεύσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο βρίσκονται και οι δημοσιεύσεις των φορέων όλων των Περιφερειών, εκτός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στο επιστημονικό πεδίο “Engineering and Tehcnology ” συναντάται παρεμφερής εικόνα, αφού δραστηριοποιούνται οι φορείς από όλες τις ελληνικές Περιφέρειες. Τη μεγαλύτερη απήχηση παρουσιάζουν οι δημοσιεύσεις των φορέων των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (σχετικός δείκτης απήχησης: 1,26). Πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο βρίσκονται οι δημοσιεύσεις των φορέων όλων των Περιφερειών, εκτός εκείνων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στο επιστημονικό πεδίο “Medical and Health Sciences” οι δημοσιεύσεις των φορέων της Περιφέρειας Κρήτης έχουν την υψηλότερη απήχηση (1,67). Επίσης, οι φορείς των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και Β.& Ν. Αιγαίου σημειώνουν απήχηση μεγαλύτερη της μονάδας, βρισκόμενες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Στο επιστημονικό πεδίο “Agricultural and Veterinary Sciences” οι φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επιτυγχάνουν την υψηλότερη απήχηση (1,68). Αντίστοιχα, οι φορείς των Περιφερειών Αιγαίου, Ηπείρου, Κρήτης, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνουν απήχηση μεγαλύτερη της μονάδας, και βρίσκονται πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Στο επιστημονικό πεδίο “Social Sciences” οι δημοσιεύσεις των φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν την υψηλότερη απήχηση (1,07). Οι φορείς των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιτυγχάνουν απήχηση μεγαλύτερη της μονάδας, βρισκόμενες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Στο επιστημονικό πεδίο “Humanities and the Arts” οι δημοσιεύσεις των φορέων της Περιφέρειας Κρήτης έχουν την υψηλότερη απήχηση (1,26) ακολουθούμενη από τις Περιφέρειες Β. & Ν. Αιγαίου (1,20). Οι υπόλοιπες Περιφέρειες καταγράφουν απήχηση μικρότερη της μονάδας και βρίσκονται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

 

 

 

 

Διάγραμμα 3.5.1

Μεγέθυνση